Aeneas

Toneelstuk geschreven en gebracht door de leerlingen van 5 Latijn

Gisterenavond brachten de leerlingen van het vijfde jaar Latijn hun versie van “Aeneas”, een van de meesterwerken uit de Latijnse literatuur. Eerder dit schooljaar hadden ze van hun leerkracht Latijn, Steven Berrens, de opdracht gekregen om creatief aan de slag te gaan met Vergilius’ Aeneïs.

Dit epos wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de Latijnse literatuur, waarin de Trojaanse held Aeneas volgens de legende omstreeks de 12de eeuw voor Christus het brandende Troje ontvluchtte om een nieuw vaderland te stichten op Italiaanse grond.  Tijdens het eerste semester hebben de leerlingen deze teksten gelezen en geïnterpreteerd.

“De ambitieuze leerlingen kozen ervoor om met de hele klas een heel toneelstuk in elkaar te steken om deze antieke verhalenschat weer tot leven te wekken. De leerlingen schreven zelf een script, bouwden het decor, regisseerden het stuk, vertolken de ruim 30 rollen en zorgden zelf voor de promotie en de hele praktische organisatie. “ vertelt Steven Berrens, leerkracht Latijn.

Het toneelstuk vangt aan bij een goddelijke ruzie voor een schoonheidstrofee (de twistappel) en eindigt bij Vergilius’ vierde boek, waarin Dido op een dramatische wijze zelfmoord pleegde.

Het toneelstuk ‘Aeneas’ werd opgevoerd in onze mooie feestzaal en bijgewoond door familie, vrienden, leerkrachten en sympathisanten. Na de opvoering volgde natuurlijk een daverend en welverdiend applaus. Een dikke proficait aan de leerlingen van 5 Latijn! Wij zijn zeer trots op jullie!

331