Berlijn, 5de jaar

“Berlin war so herrlich lebendig, so geladen mit einer seltsamen Elektrizität”

“Berlijn was zo heerlijk levendig, zo geladen met een vreemd soort elektriciteit”, Vicki Baum (1888-1960). Onze vijfdejaars vertrokken op zondagavond 5 mei met de bus naar de Duitse hoofdstad. ‘s Ochtends daar aangekomen, gingen ze meteen de stad ontdekken. Met zelfgemaakte podcasts van hun jaargenoten, wandelden ze langs grote highlights in Berlijn als de Brandenburger Tor, de Neue Wache en de Potsdammer Platz. In de namiddag kon een bezoek aan de Berlijnse muur natuurlijk niet ontbreken. Aan de hand van enkele opdrachten, en hulp van de leerkrachten geschiedenis en Duits, verkenden ze zowel de East Side Gallery, als de delen van de muur rond de Bernauer Strasse.

Ook onze tweede dag was goed gevuld. In klasverband trokken leerkrachten en leerlingen samen naar drie andere hoogtepunten, soms letterlijk ,in Berlijn: Checkpoint Charlie, het Judische Museum, en het dak en de koepel van de Reichstag. ‘s Avonds was er tijd voor wat minder culturele activiteiten, en kon je onze leerlingen vinden in de karaokebar, Gamestate, cinema of bowlingbaan.

De derde dag was tijd voor werelderfgoed: het Museuminsel. Onze leerlingen konden kiezen welk museum het best bij hun interesse aansloot, en kregen daar ofwel een rondleiding, of konden zelf de vaste collectie ontdekken. Na de lunch was het helaas al weer tijd voor het vertrek naar huis, en hopelijk een auf Wiedersehen aan Berlijn.

Groepsfoto (verplaats cursor over de afbeelding voor detailweergave)

.

879