Defibrillator Melaan 16 officieel ingehuldigd

Schoolomgeving wordt ‘hart-veiliger’

Heb jij je ook al afgevraagd waarvoor het toestel dient, dat sinds kort aan de voorgevel van onze school hangt? Het is een automatische externe defibrillator, kortweg AED, die ingezet kan worden bij een reanimatie van een persoon met hartfalen.

Een AED (automatische externe defibrillator) is een draagbaar toestel dat bij hartproblemen de activiteit van het hart analyseert en een elektrische schok kan toedienen indien nodig. Iedereen mag en moet een AED kunnen gebruiken. Een hartstilstand is immers een van de meest voorkomende doodsoorzaken. Willen we de overlevingskansen van slachtoffers vergroten, dan is snel handelen de boodschap. Elke seconde telt…

Als school vinden we de aanwezigheid van een AED belangrijk. Niet enkel de school wordt daardoor ‘hart-veiliger’, maar ook de woonwijk, scholen en handelszaken rondom de school. De defibrillator is immers 24/7 publiek beschikbaar voor omwonenden en passanten. De defibrillator werd strategisch geplaatst aan de ingang van de school op Melaan 16, vlak tegenover de ingang van het conservatorium van Mechelen.

In de nabije omgeving van het Scheppersinstituut zijn er nog andere scholen en het Hof van Villers met heel wat assistentiewoningen, die in geval van nood binnen een straal van 200 meter nu ook een AED ter beschikking hebben.

De AED wordt gefinancierd door HeartSaver, een vzw met als peter de internationaal gerenommeerde cardioloog en hartritmespecialist Pedro Brugada. De vzw probeert op zoveel mogelijk publieke plaatsen in Vlaanderen AED-toestellen te plaatsen. Voor de financiering van de vrij dure toestellen doet de vzw beroep op sponsors. Het toestel dat aan onze schoolgevel opgehangen werd, is gesponsord door de AFAS foundation, waarvoor wij zeer dankbaar zijn.

Gisteren konden personeelsleden en buurtbewoners op onze school een opleiding volgen over het gebruik van de AED. Daarna werd het toestel officieel ingehuldigd in aanwezigheid van Rina Rabau Nkandu (schepen van Onderwijs), Thibault Van de Wildebergh
(projectleider bij de AFAS Foundation), Ria Marechal (coördinerend directeur van de scholengemeenschap VORM), directie en personeelsleden van het Scheppersinstituut en enkele buurtbewoners.

En zo is onze school en bij uitbreiding de hele schoolbuurt er vandaag weer een heel stuk veiliger op geworden.

Woon jij in Mechelen en wil je graag weten waar er een AED hangt in jouw buurt, dan kan je dit terugvinden op deze webpagina.

Enkele sfeerbeelden van de officiële inhuldiging van de AED

 

948