Mechelen Noord

5 economie

Na enkele dagen vroeg zomerweer, was het op dinsdag 24 april wat frisser en bewolkt, maar dit belette niet dat 5a (Economie – Moderne Talen) en 5b (Economie – Wiskunde) op leeruitstap gingen voor het vak economie. In het industrieterrein Mechelen-Noord hebben we een hele dag bedrijven leren kennen.

Eerst stond Vermant Automotive op het programma, dé verdeler van de automerken Volvo en Kia in de ruime omgeving van Mechelen. Oud-leerling en communicatie- en marketingverantwoordelijke Tim Van Wunsel leert ons hoe deze onderneming gegroeid is door in te zetten op de beleving van de klant en de kwaliteit van de medewerkers. Vermant blijft investeren om verder uit te groeien.

Daarna waren we te gast bij Option Media. Deze toonaangevende onderneming in de audiovisuele sector bestaat al ruim 25 jaar. Postproductie van beeld en geluid, vertalen, ondertitelen en dubben van films, het aanmaken van dvd’s, … zijn maar enkelediensten die Option Media levert aan haar vele klanten in deze snel veranderende wereld van film, tv, online kijken, webinars, …

Na de middagpauze was er een fotozoektocht in het industrieterrein. Zo leren we dat er vele ondernemingen uit zeer verschillende sectoren aanwezig zijn.

Het derde bezoek van de dag was bij “factory of the future” Continental, waar (onderdelen van) remsystemen voor personenwagens gemaakt worden. In de bedrijfspresentaties komen de onderneming Continental en haar Mechelse vestiging en de financiële aanpak die zo’n onderneming vergt. Er volgt een rondleiding langs de productiehal. Zo worden de duizelingwekkende productiecijfers, een ver doorgedreven zoektocht naar efficiëntie, alomtegenwoordige automatisatie, toekomstgerichte investeringen, inzetten op personeel, … geïllustreerd. Er wordt ook stil gestaan bij de het hele logistiek gebeuren dat achter dit ingenieursbedrijf schuil gaat.

Zo’n dag is ideaal om heel wat leerstof economie eens concreet toegepast te zien.

 

666