Mechelen Noord

5 Economie

Dinsdag was een fijne lentedag! Ideaal voor 5a (Economie – Moderne Talen) en 5b (Economie – Wiskunde) om op uitstap te gaan voor het vak economie. Traditiegetrouw staat er een kennismakingsdag met het industrieterrein Mechelen-Noord op het programma.De eerste onderneming die we bezochten, was Vermant Automotive, dé verdeler van de automerken Volvo en Kia in de ruime omgeving van Mechelen. Vandaag waren we te gast in hun nieuwe vestiging: Collection by Vermant. De communicatie- en marketingverantwoordelijke leert ons hoe deze onderneming gegroeid is door in te zetten op de beleving van de klant en de kwaliteit van de medewerkers. Investeren en groeien in soms moeilijke tijden, is wat Vermant Automotive de voorbije jaren gedaan heeft! Een rondleiding langs de showroom en het atelier waar mooie oldtimers staan, maakt de ervaring compleet.

Daarna ging de hele groep naar Buroform. Deze onderneming is een drukkerij die sterk inzet op hoogwaardige print en graphics. In een sterk veranderende sector, waarin er erg veel concurrentie is, toont deze Mechelse KMO dat focussen op kwaliteit, maatwerk, goede klantenrelaties, … tot succes kunnen leiden. In de werkplaatsen leren we heel wat bij over druktechnieken en de vele machines die Buroform gebruikt. Sommige zijn meer dan 50 jaar oud!
Na de middagpauze was er een fotozoektocht in het industrieterrein. Zo leren we dat er vele ondernemingen uit zeer verschillende sectoren aanwezig zijn.

Het derde bezoek van de dag was bij “factory of the future” Continental, waar (onderdelen van) remsystemen voor personenwagens gemaakt worden. In de bedrijfspresentatie door de financieel directeur en de rondleiding in de productiehal worden de duizelingwekkende productiecijfers, een ver doorgedreven zoektocht naar efficiëntie, alomtegenwoordige automatisatie, toekomstgerichte investeringen, inzetten op personeel, … geïllustreerd. Er wordt stil gestaan bij de financiële aspecten van ondernemen en het hele logistiek gebeuren dat erachter schuil gaat. De grote afhankelijkheid van de automarkt en dus van de algemene economische toestand en de sterke concurrentie komen ook aan bod.

Heel wat kennis en ervaringen rijker sloten we deze boeiende onderdompeling in het ondernemende hart van Mechelen rond 16 uur af.

 

878