Oud-leerlingen Elke en Wouter

Trektocht van 6 maanden met kindjes door Europa

Oud-leerlingen Elke Broothaerts en Wouter Thielemans vertrekken in februari voor zes maanden op roadtrip met hun kinderen van 3 en 5 jaar. Waar ze precies naartoe gaan, staat nog niet vast. Maar dat het een avontuur wordt, is zeker. Je kunt de reis volgen via hun blog Simpelweg, waar ze ook tips geven over kamperen met jonge kinderen.

Elke Boorthaerts (36) en Wouter Thielemans (39) studeerden bij ons af in 2002 en 1999, respectievelijk in de richtingen Latijn – Moderne talen en Economie – Wiskunde. Ze kregen het kamperen allebei met de paplepel ingegeven. Ook later, wanneer ze een koppel werden en kinderen kregen, bleven ze eropuit trekken met de tent. Hun nieuwste avontuur wordt een roadtrip van zes maanden door Europa, samen met hun kinderen Oscar (5) en Ella (3). “Het is vooral de vrijheid van het kamperen en de natuur die ons aantrekt”, zegt Broothaerts. “Er even tussenuit zijn en niet hoeven denken aan de dagelijkse sleur, dat is zalig. Dat je dat samen kunt doen met de mensen die je het liefst ziet, maakt het extra waardevol.”

Waar de reis naartoe gaat is nog niet zeker. “Veel zal afhangen van de coronamaatregelen”, klinkt het. “We wachten daarom tot het allerlaatste moment om te beslissen waar we naartoe rijden, omdat we niet te afhankelijk willen zijn van quarantaines en avondklokken. We zouden graag eerst naar de bergen gaan, zodat de kinderen kunnen ravotten in de sneeuw. Daarna willen we doortrekken naar het zuiden, want we willen het liefst van al het goede weer volgen. We vertrekken op 1 februari en verwachten pas in de zomer terug in België te zijn.”

Omgebouwde wagen

Het koppel kocht een grote auto die ze momenteel laten ombouwen tot een mobilhome. “Er komt een bed en een koelkast in, meer eigenlijk niet”, zegt Broothaerts. “Want we willen toch vooral in onze tent in de natuur slapen. Maar de mobilhome is ons back-upplan voor momenten waarop we de tent nergens kunnen opzetten of het echt enorm slecht weer is. We doen er onszelf en de kinderen namelijk geen plezier mee om de tent te zetten wanneer we al helemaal uitgeregend zijn. De camper is ook onze persoonlijke bubbel waarin we desgevallend in quarantaine gaan.”

Als het op grote kampeerreizen aankomt, zijn de Mechelaars niet aan hun proefstuk toe. “We zijn al gaan kamperen aan de Grand Canyon in de Verenigde Staten, in Canada en op verschillende plekken in Europa, zoals Zwitserland. De kinderen gingen telkens mee, ook al waren ze nog heel jong. Daar kregen we zo veel vragen over, dat we er een blog over begonnen zijn. Op ‘Simpelweg’ geven we tips over kamperen met kinderen en delen we onze avonturen. We horen vaak dat onze blog het laatste duwtje in de rug was voor mensen die wel wilden gaan kamperen, maar het niet goed durfden.”

Ritme van kinderen

Broothaerts begrijpt die voorzichtigheid bij ouders. “Een grote reis vraagt veel voorbereiding, zeker als er kleine kinderen meegaan. Mijn belangrijkste tip is om te leven op het ritme van de kinderen. Als zij willen eten, eten we. Daarvoor hebben we altijd iets op zak zodat we niet op zoek moeten naar een winkel of restaurant. En als ze willen slapen, kan dat ook. Dan zetten we de tent of ze slapen in een draagzak. We merken dat vooral die tent heel belangrijk is voor kinderen tijdens zo’n reis. De omgeving mag geregeld veranderen, maar de tent is hun veilige haven.”

“Er zijn natuurlijk ook praktische bekommernissen, zoals ons werk en de school van de kinderen”, zegt ze. “We hebben beiden ons ouderschapsverlof kunnen opnemen om deze reis mogelijk te maken en we hebben goede afspraken met de leerkrachten en de schooldirectie. Oscar gaat volgend jaar naar het eerste leerjaar, dat deed me eerst nog twijfelen. Maar na overleg met de school hebben we besloten dat het toch kan. We zullen hem daarvoor onderweg wel wat les moeten geven.”

www.simpelweg.blog

Bron: Gazet van Antwerpen, 05/01/2021

895