Oud-leerling Naomi Queeckers

Auteur van duurzame kinderboekenreeks

Oud-leerling Naomi Queeckers studeerde bij ons af in 2012, in de richting Wetenschappen – Moderne talen. Bij het begin van het nieuwe schooljaar lanceert zij het kinderboek Een dak voor Slak. Het is het eerste boekje in een reeks van zeventien over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Via een crowdfunding hoopt Naomi genoeg geld in te zamelen om iedere kleuterschool een gratis exemplaar te bezorgen.

De zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties uitleggen op kindermaat, dat is het doel van Sustainable Stories, de vzw van de Mechelse onderneemster Naomi Queeckers (27). “Voor veel mensen blijven de doelstellingen, die gaan over het aanpakken van wereldproblemen zoals het klimaat, honger en economische groei, een ver-van-hun-bedshow. Ook bij mezelf merk ik dat wel eens. Daarom ging ik op zoek naar een manier om kinderen al van kleins af aan bewust te maken van de SDG’s. Want jong geleerd, is oud gedaan.”

Het resultaat is een reeks doeboeken voor kinderen van vijf tot zeven jaar. Het eerste verhaal, Een dak voor Slak, gaat over armoede. “Het is belangrijk om kinderen te sensibiliseren over de ontwikkelingsdoelen, maar het is net zo belangrijk om over te gaan tot actie en ondernemerschap aan te moedigen”, zegt Queeckers. “Daarom zitten er in het boek verschillende kleine opdrachtjes en handige tips om armoede te herkennen. Zo kunnen de kindjes bijvoorbeeld gepast reageren wanneer ze merken dat een ander kindje geen brooddoos bij heeft.”

Queeckers schreef de verhaaltjes in samenwerking met leerkrachten en illustratrice Kaatje Marynissen (26) uit Gent. “Toen Naomi me vroeg om de tekeningen voor haar boeken te maken, was ik meteen overtuigd”, zegt Marynissen. “Met mijn illustraties wil ik altijd bijdragen aan een groter doel, zoals in dit geval het behalen van de ontwikkelingsdoelstellingen. We zaten meteen op dezelfde golflengte. Dat is belangrijk voor een goede en vlotte samenwerking.”

Crowdfunding

Het eerste boekje in een reeks van zeventien moet in september verschijnen. “Het is de bedoeling om iedere kleuterschool in Vlaanderen een gratis exemplaar te bezorgen”, zegt Queeckers. “Daarom zijn we een crowdfunding gestart om 7.500 euro in te zamelen. De actie loopt nu al een tweetal weken en we zijn op de goede weg. We gaan ook partnerschappen aan met bedrijven om en een brug te vormen tussen ondernemers en het onderwijs en we zijn op zoek naar scholen die ambassadeur willen worden.”

Op termijn wil Queeckers Sustainable Stories ook omzetten in een spel en in een app, om zo ook oudere leeftijdscategorieën aan te spreken en naar het buitenland te kunnen trekken. “Het ultieme doel is om ieder kind in de wereld te bereiken”, zegt ze.

.
Bron: Gazet van Antwerpen, 7 juni 2021

 

1,928