Poëzieweek

Allemaal samen

Corona of niet, ook dit jaar vierden we traditiegetrouw de poëzieweek (28 januari – 3 februari). Het thema van deze bijzondere week was ‘SAMEN’.

Zo gingen de vijfdejaars op zoek naar wat ‘samen’ nu precies voor hen betekent en wie dat voor hen belichaamt. Ze zochten daarna een mooi gedicht dat aansloot bij het thema of paste bij de persoon die ze in gedachten hadden, en schreven dit, met een persoonlijke boodschap, op een kaartje. Heel wat moeders, vaders, vrienden en familieleden zullen blij geweest zijn met de attentie. Maar ook het zorgteam van een lokaal ziekenhuis werd bedankt, en onze eerste minister werd aangeschreven om hem eraan te herinneren dat hij ons samen ergens kan brengen!

De vierdejaars trokken dan weer ‘samen’ op poëziewandeling. Ze bezochten tijdens de les LO hun favoriete of meest bijzondere plekken in de Mechelse binnenstad, waar ze enkele medeleerlingen trakteerden op hun eigen creatie van een bestaand gedicht. De voorbereidende lessen Nederlands lieten hen kennismaken met een arsenaal aan poëzie en hielpen de leerlingen hun eigen poëtische kant te ontdekken.

Maar tijdens deze poëzieweek lieten we ons ook inspireren door de actualiteit. Zo gingen sommige klassen uit verschillende jaren aan de slag met het gedicht ‘The Hill We Climb’, geschreven door de 22-jarige Amanda Gorman. Met haar indrukwekkende en sterk symbolische voordracht bij de inhuldiging van president Joe Biden op 20 januari 2021 deed ze een poging Amerika te verzoenen. Ze was daarbij niet mals voor Donald Trump, al wordt hij in het gedicht nergens vernoemd. Op deze manier konden leerlingen ontdekken hoe poëzie ook maatschappelijk relevant kan zijn door een politieke en sociale boodschap te brengen.

 

490