Programma Parijs 2019

3de jaar, van 23 tot 25 april 2019

De leerlingen van het derde jaar gaan van dinsdag 23 tot en met donderdag 25 april 2019 naar Parijs. De begeleidende leerkrachten zijn volop bezig met de voorbereiding van deze driedaagse.

Op dinsdag 19 maart om 12.30 uur is er voor alle leerlingen een infosessie in het Groot Auditorium. Aanwezigheid is verplicht voor alle deelnemers!

 

Voor een vlotte organisatie vragen wij om vooraf aan te geven welk museum je de tweede dag wil bezoeken. Je hebt van je leerkracht reeds informatie gekregen over de verschillende opties, maar we geven ook op deze pagina nog een korte beschrijving van de musea.

In totaal vragen we je om drie keuzes te maken:

  1. Museumbezoek: je kiest voor één van de vijf musea.
  2. Metromarathon en Selfie Battle: je kiest met welke leerlingen je een groepje vormt.
  3. Hotelkamer: je kiest met welke leerlingen je een kamer deelt.

Je hoeft niet te kiezen binnen eenzelfde klas. Je kan dus ook groepjes vormen met leerlingen van andere klassen.

Inschrijven kan via de links onderaan deze pagina en dit van dinsdag 19 maart om 18 uur tot vrijdag 22 maart om 18 uur.

 

Musée de l’Armée

129 rue de Grenelle
7e arrondissement
metro La Tour-Maubourg of Invalides

TOEGANGSPRIJS: GRATIS

website

Museum over oorlog voeren in kunst, techniek en geschiedenis vanaf het stenen tijdperk. Er zijn meer dan 50000 stukken te bekijken: wapens en wapenuitrustingen, banieren, artillerie, speelgoedsoldaatjes. Daarnaast informatie over bijvoorbeeld het militaire leven van Napoleon en documenten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Via voorwerpen, films, foto’s en teksten worden de historische gebeurtenissen verklaard.

In het museum is ook gevestigd het Historial Charles de Gaulle, het musée des Plans-Reliefs en het musée de l’Ordre de la Libération.

Parijs_museum_6

 

Muséum National d’Histoire Naturelle

36 rue Geoffroy Saint-Hilaire
5e arrondissement
metro Austerlitz, Censier Daubenton of Jussieu

TOEGANGSPRIJS: GRATIS voor LA GRANDE GALERIE DE L’EVOLUTION 

website

Natuurhistorisch museum in de Jardin des Plantes. Het museum heeft verschillende interessante en mooi vormgegeven afdelingen. In de Grande Galérie de l’Evolution met een glazen dak vind je alles over de evolutie van mens en dier (van micro-organismen tot walrussen) en opgezette dieren, waaronder giraffen en zebra’s.

In de Galeries de Minéralogie et de Géologie zijn mineralen en meteorieten uit de hele wereld tentoongesteld en kunstvoorwerpen en juwelen met edelstenen van het Franse koningshuis. In de Galerie de Paléontologie staan 36000 resten van gewervelde dieren zoals dinosaurussen en reuzenvogels, en een fossielencollectie.

Parijs_museum_2

 

Musée d’Orsay

1 rue de la Légion d’Honneur
7e arrondissement
metro Solférino of Musée d’Orsay

TOEGANGSPRIJS: GRATIS

website

Voormalig stationsgebouw, sinds 1986 prachtig ingericht als museum met kunstwerken vanaf 1848 tot 1914, maar vooral beroemd door de collectie Impressionisten. De collectie omvat beeldhouwwerk, schilderkunst, architectuur en decoratieve kunst. De schilderijen en beelden zijn bijeengebracht per periode: bijvoorbeeld neoclassicisme (Ingres), romantiek (Delacroix), realisme (Courbet), School van Barbizon (Rousseau), symbolisme (Rodin, Klimt), impressionisme (Degas, Sisley, Cézanne, Pissarro, Renoir en Monet) en post-impressionisme (Toulouse-Lautrec, Van Gogh).

De architectuurafdeling bestrijkt de jaren 1852-1870. Er zijn schaalmodellen te zien en architectuurdecors. Ook is er een maquette van de Opéra-wijk op schaal 1:100. Bij de afdeling decoratieve kunst vind je veel art-nouveau van Lalique, Gallé, Van de Velde, Horta en Thonet. Op de benedenverdieping is een zaal met foto’s van bekende en onbekende fotografen vanaf 1839 tot 1920.
De stukken uit de collectie kwamen in 1986 van drie Franse musea: het Louvre (kunstenaars geboren na 1820), het Musée du Jeu de Paume (impressionisten) en het Musée National d’Art Moderne (kunstenaars geboren tussen 1820 en 1870).

Parijs_museum_3

 

Centre Georges Pompidou

place Georges Pompidou
4e arrondissement
metro Hôtel de Ville, Châtelet of Rambuteau

TOEGANGSPRIJS: GRATIS

website

Kleurrijk gebouw van glas en staal uit 1977 met de buizen en pijpen in verschillende felle kleuren aan de buitenkant, waardoor het lijkt of het gebouw binnenstebuiten gekeerd is. De groene buizen zijn voor het water, de blauwe voor lucht, de gele voor elektriciteit en de rode voor de gebieden waar bezoekers kunnen komen, zoals roltrappen en liften.

Het gebouw was een initiatief van president Georges Pompidou. Het museum heeft de grootste collectie moderne kunst van Europa. Alle kunststromingen van de 20ste eeuw zijn er vertegenwoordigd: expressionisme, kubisme, constructivisme, surrealisme, pop-art, op-art en kinetische kunst, arte povera en hyperrealisme. Behalve voor beeldende kunst is er ook plaats voor muziek, film, theater en boeken.

Parijs_museum_4

 

Musée du Louvre

Cour Napoléon
1e arrondissement
metro Palais Royal-Musée du Louvre

TOEGANGSPRIJS: GRATIS

 website

Dit beroemdste en meest bezochte museum ter wereld met een kunstverzameling van de 7de eeuw v. Chr. tot de 19de eeuw bestaat eigenlijk uit verschillende musea: Egypte, Etrusken, Grieken en Romeinen, Middeleeuwen, Renaissance, het Midden-Oosten, Islamitische kunst, binnenhuiskunst en nog veel meer.

Kijk vooraf op de website en zoek een gedeelte van de collectie uit die je wilt gaan bekijken. Voor het beroemde schilderij de Mona Lisa staan bijvoorbeeld altijd rijen mensen, waardoor je het werk zelden goed kunt zien. Er zijn bovendien honderden mooiere schilderijen te bewonderen, bijvoorbeeld de Franse schilderijen uit de 18de en 19de eeuw die in de Grande Galerie hangen. Maar ook de Eugène Delacroix – La Liberté Guidant le Peuplecollectie middeleeuwse schilderijen en de collectie Griekse en Romeinse beeldhouwkunst zijn een omweg waard, evenals de Vlaamse schilderijen en de nieuwe afdeling Arts de l’islam die in 2012 geopend werd.

Parijs_museum_5

 

 

 

MUSEUMKEUZE

GROEPSKEUZE

KAMERKEUZE

ADRES VAN ONS HOTEL

 

 

 

.

1,135