Programma Parijs 2020

3de jaar, van 12 tot 14 februari 2020

De leerlingen van het derde jaar gaan van woensdag 12 tot en met vrijdag 14 februari 2020 naar Parijs. De begeleidende leerkrachten zijn volop bezig met de voorbereiding van deze driedaagse.

Op donderdag 6 februari om 12.45 uur is er voor alle leerlingen een infosessie in het Groot Auditorium. Aanwezigheid is verplicht voor alle deelnemers!

 

Voor een vlotte organisatie vragen wij om vooraf aan te geven welk museum je de tweede dag wil bezoeken. Je hebt van je leerkracht reeds informatie gekregen over de verschillende opties, maar we geven ook op deze pagina nog een korte beschrijving van de musea.

In totaal vragen we je om drie keuzes te maken:

  1. Museumbezoek: je kiest voor één van de vijf musea.
  2. Metromarathon en l’oeuf de Paris: je kiest met welke leerlingen je een groepje vormt.
  3. Hotelkamer: je kiest met welke leerlingen je een kamer deelt.

Je hoeft niet te kiezen binnen eenzelfde klas. Je kan dus ook groepjes vormen met leerlingen van andere klassen.

Inschrijven kan via de links onderaan deze pagina en dit van donderdag 6 februari om 18 uur tot zondag 9 februari om 20 uur.

 

Musée de l’Armée

129 rue de Grenelle
7de arrondissement
metro La Tour-Maubourg of Invalides

TOEGANGSPRIJS: GRATIS

website

Museum over oorlog voeren in kunst, techniek en geschiedenis vanaf het stenen tijdperk. Er zijn meer dan 50000 stukken te bekijken: wapens en wapenuitrustingen, banieren, artillerie, speelgoedsoldaatjes. Daarnaast informatie over bijvoorbeeld het militaire leven van Napoleon en documenten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Via voorwerpen, films, foto’s en teksten worden de historische gebeurtenissen verklaard.

In het museum is ook gevestigd het Historial Charles de Gaulle, het musée des Plans-Reliefs en het musée de l’Ordre de la Libération.

Parijs_museum_6

 

Muséum National d’Histoire Naturelle

36 rue Geoffroy Saint-Hilaire
5de arrondissement
metro Austerlitz, Censier Daubenton of Jussieu

TOEGANGSPRIJS: GRATIS voor LA GRANDE GALERIE DE L’EVOLUTION 

website

Natuurhistorisch museum in de Jardin des Plantes. Het museum heeft verschillende interessante en mooi vormgegeven afdelingen. In de Grande Galérie de l’Evolution met een glazen dak vind je alles over de evolutie van mens en dier (van micro-organismen tot walrussen) en opgezette dieren, waaronder giraffen en zebra’s.

In de Galeries de Minéralogie et de Géologie zijn mineralen en meteorieten uit de hele wereld tentoongesteld en kunstvoorwerpen en juwelen met edelstenen van het Franse koningshuis. In de Galerie de Paléontologie staan 36000 resten van gewervelde dieren zoals dinosaurussen en reuzenvogels, en een fossielencollectie.

Parijs_museum_2

 

Musée d’Orsay

1 rue de la Légion d’Honneur
7de arrondissement
metro Solférino of Musée d’Orsay

TOEGANGSPRIJS: GRATIS

website

Voormalig stationsgebouw, sinds 1986 prachtig ingericht als museum met kunstwerken vanaf 1848 tot 1914, maar vooral beroemd door de collectie Impressionisten. De collectie omvat beeldhouwwerk, schilderkunst, architectuur en decoratieve kunst. De schilderijen en beelden zijn bijeengebracht per periode: bijvoorbeeld neoclassicisme (Ingres), romantiek (Delacroix), realisme (Courbet), School van Barbizon (Rousseau), symbolisme (Rodin, Klimt), impressionisme (Degas, Sisley, Cézanne, Pissarro, Renoir en Monet) en post-impressionisme (Toulouse-Lautrec, Van Gogh).

De architectuurafdeling bestrijkt de jaren 1852-1870. Er zijn schaalmodellen te zien en architectuurdecors. Ook is er een maquette van de Opéra-wijk op schaal 1:100. Bij de afdeling decoratieve kunst vind je veel art-nouveau van Lalique, Gallé, Van de Velde, Horta en Thonet. Op de benedenverdieping is een zaal met foto’s van bekende en onbekende fotografen vanaf 1839 tot 1920.
De stukken uit de collectie kwamen in 1986 van drie Franse musea: het Louvre (kunstenaars geboren na 1820), het Musée du Jeu de Paume (impressionisten) en het Musée National d’Art Moderne (kunstenaars geboren tussen 1820 en 1870).

Parijs_museum_3

 

Centre Georges Pompidou

place Georges Pompidou
4de arrondissement
metro Hôtel de Ville, Châtelet of Rambuteau

TOEGANGSPRIJS: GRATIS

website

Kleurrijk gebouw van glas en staal uit 1977 met de buizen en pijpen in verschillende felle kleuren aan de buitenkant, waardoor het lijkt of het gebouw binnenstebuiten gekeerd is. De groene buizen zijn voor het water, de blauwe voor lucht, de gele voor elektriciteit en de rode voor de gebieden waar bezoekers kunnen komen, zoals roltrappen en liften.

Het gebouw was een initiatief van president Georges Pompidou. Het museum heeft de grootste collectie moderne kunst van Europa. Alle kunststromingen van de 20ste eeuw zijn er vertegenwoordigd: expressionisme, kubisme, constructivisme, surrealisme, pop-art, op-art en kinetische kunst, arte povera en hyperrealisme. Behalve voor beeldende kunst is er ook plaats voor muziek, film, theater en boeken.

Parijs_museum_4

 

Petit Palais

Avenue Winston-Churchill
8ste arrondissement
metro Champs-Elysées Clemenceau of Franklin-Roosevelt

TOEGANGSPRIJS: GRATIS

 website

Het museum werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900 door de architect Charles Girault en ligt aan de Avenue Winston-Churchill.

Het Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris is sinds 1902 gevestigd in Petit Palais.

In het museum is een grote verzameling oude en moderne kunst, er zijn onder andere schilderijen van Franse kunstenaars uit de 19de en de 20ste eeuw. Ook hangen er schilderijen van Vlaamse kunstenaars uit de 15de eeuw en Italiaans renaissancewerk van Botticelli, Mantegna en Cima da Conegliano.

 

 

 

MUSEUMKEUZE

GROEPSKEUZE

KAMERKEUZE MEISJES

KAMERKEUZE JONGENS

ADRES VAN ONS HOTEL

 

 

.

810