Scheppers heeft al twintig jaar ‘Sidekicks Sam’

Snoepverkoop was groot succes

Deze week was er de actieweek rond Rode Neuzen Dag. De snoepverkoop aan leerlingen en leerkrachten bracht bijna 700 euro op. De opbrengst gaat geheel naar Rode Neuzen Dag. En ja, wij kunnen ons dit jaar dan ook helemaal vinden in het thema. Eigenlijk zetten we al twintig jaar ‘Sidekicks Sam’  in om leerlingen bij wie het even wat moeilijker gaat, te helpen.

Het Laatste Nieuws, woensdag 25 november 2021

De goededoelenactie stelde zich dit jaar het ambitieuze doel om één leerkracht per school op te leiden tot een ‘Sidekick Sam’, een steun en toeverlaat bij wie leerlingen terecht kunnen met hun vragen en problemen.

“Dat is op onze school eigenlijk al jaren een traditie. Leerlingen kunnen al twintig jaar een vertrouwenspersoon onder de leerkrachten en het andere personeel kiezen. Daarbij kunnen ze hun hart luchten als het even minder gaat en een gesprek voeren”, vertelt leerkracht Bo Van Esbroeck.

Het Scheppersinstituut wil een warme school zijn voor al haar 850 leerlingen. “We willen onze leerlingen het gevoel geven dat het niet enkel om kennis gaat, maar ook om zich goed voelen. Dan pas kan je goed leren.”

Grote druk

Aanvankelijk waren er enkel vertrouwenspersonen voor de eerste graad, om de beginnende leerlingen op weg te helpen. Dat werd intussen opengetrokken naar ook de tweede en derde graag omdat de school merkt dat ook daar vraag naar is.

“De pandemie heeft gemaakt dat de nood groter is. Het is zwaar geweest voor alle leerlingen, zeker voor zij die al iets ouder zijn en al meer vrijheid gewoon waren. Ze slepen dat trauma een beetje mee.”

“Daarnaast merk je ook de grote druk die al op jongeren rust. Ze willen het goed doen op school, willen een goede vriend of vriendin zijn en hobby’s hebben.”

Filmpje

De school lanceerde de actie dit jaar na de herfstvakantie met de slogan ‘Ik ben er voor jou’, met onder meer affiches, stickers en een filmpje van de leerkrachten. Alle 90 collega’s zetten er hun schouders onder.

“Het aantal vertrouwensleerlingen varieert heel erg van leerkracht tot leerkracht. Sommigen hebben er drie, andere veel meer. Ze gaan daar heel confidentieel mee om, maar nemen geen afwachtende houding aan. Ze gaan zelf op zoek naar problemen die mogelijk onderhuids sluimeren, door bijvoorbeeld om de maand een berichtje te sturen.”

De verwachte opbrengst uit de snoepverkoop: tussen 600 en 700 euro. Maar het geld is niet het belangrijkste, wel het welzijn van de leerlingen. “We zijn heel graag een Rode Neuzen School”, besluit Van Esbroeck.

1,493