Stem, Latijn-Stem of Moderne Talen?

Met onze verkennende eerste graad willen wij een definitieve studiekeuze uitstellen, wat later leidt tot een meer bewuste keuze voor een bepaalde richting. We zetten in op een brede basisvorming met veel aandacht voor talen en andere algemene vakken. Wij bieden Engels aan in alle opties vanaf het eerste jaar.

 

STEM

Ben je gebeten door wetenschappen? Werk je graag onderzoeken uit? In STEM leer je creatief en innovatief werken met wiskunde, wetenschap en techniek op een onderzoekende manier en stimuleer je het probleemoplossend denken. We dagen je uit onderzoekend, ontwerpend en oplossingsgericht met je leefwereld om te gaan. Zo kom je tot belangrijke wetenschappelijke inzichten die je doorheen het secundair verder opbouwt in de wetenschapsvakken.

“We leerden hoe je een app ontwikkelt en we maakten zelf een prototype op een tablet of een smartphone.” – Alicia

“Bij STEM leer je je eigen spelletjes maken.” – Witse

De leerkrachten hebben voor deze optie een digitale folder samengesteld. Je kan de folder hieronder downloaden.

 

LATIJN – STEM

Wil je graag moeiteloos andere talen leren? Hou je van heldhaftige avonturen, godenruzies of ontroerende liefdesverhalen? Leer je graag nieuwe woorden? Maar ben je ook gebeten door wetenschappen? Dan is LATIJN-STEM iets voor jou.

Waar kies je voor?

In het vak LATIJN ontdek je hoe een taal echt in elkaar zit. Dit taalinzicht helpt je bij het leren van moderne talen . Dankzij de studie van Latijn oefen je bovendien je geheugen en verbeter je je vaardigheden die nodig zijn om een tekst te begrijpen.

Gewapend met deze taalbagage lees je allerlei spannende verhalen over Griekse en Romeinse goden en helden. Zelfs de oefeningen zijn in verhaaltjes gegoten.

De cultuurlessen nemen je mee op een tijdreis door vele eeuwen beschaving. Zo zal je ontdekken dat die oude culturen soms verrassend modern zijn.

Om te slagen moet je regelmatig en nauwkeurig studeren. Latijn is daarom ook nuttig om een goede studiemethode aan te leren.

In het vak STEM leer je creatief en innovatief werken met wiskunde, wetenschap en techniek op een onderzoekende manier en stimuleer je het probleemoplossend denken.

Daarnaast krijg je het vak Wetenschappen & techniek, een cluster van de vakken aardrijkskunde, techniek en natuurwetenschappen. Door de vakken te clusteren, leren onze leerlingen verbanden leggen tussen hetgeen ze leren op school en wat er gebeurt in de wereld om hen heen. Drie leerkrachten werken intens samen en staan zelfs soms samen voor de klas om je uit te dagen en interdisciplinair aan de slag te gaan.

Latijn én STEM , een sterke combinatie !

“Latijn is geen dode taal zoals de meeste mensen zeggen of denken. Veel woorden uit andere talen zijn er op gebaseerd.” – Jutta

“De woordjes zijn de basis van elke les. Je hebt ze ook nodig voor de oefeningen die we meestal in groep maken. De teksten met verhalen over de goden en zo, leren je hoe je Latijn moet gebruiken. Het interessantste vind ik de cultuur. Wat deden de Romeinen en welke uitvindingen gebruiken we nu nog? Wist je trouwens dat we door de Romeinen vloerverwarming hebben, proper water en zelfs een wellness?” – Helena

“Veel mensen zeggen dat je slim moet zijn om Latijn te leren. Maar dat is niet waar! Het is gewoon een kwestie van studeren!” – Matisse

“Mijn favoriete vak is Latijn. Ik vind het echt supertof: al die Romeinse en Griekse verhalen over het verleden. Ze zijn echt boeiend om te lezen en naar te luisteren.” – Bram

De leerkrachten hebben voor deze optie een digitale folder samengesteld. Je kan de folder hieronder downloaden.

 

MODERNE TALEN

Wil je graag moeiteloos andere talen leren? Hou je van lezen, toneel en poëzie? In MODERNE TALEN ben je op een creatieve manier bezig met taal.

Je krijgt het vak ‘Taal & media’. In Taal & media vergelijken we de verschillende media, van traditionele kranten tot sociale media, en de informatie die ze ons geven. Hiervoor heb je talige vaardigheden nodig: lezen, spreken, kijken, luisteren en schrijven. In uiteenlopende projecten gaan we actief en kritisch aan de slag met het diverse medialandschap en helpen we jullie bij het ontdekken van jullie talenten.

In het vak STEM leer je creatief en innovatief werken met wiskunde, wetenschap en techniek op een onderzoekende manier en stimuleer je het probleemoplossend denken.

“In de taallessen leren we hoe we goed gebouwde zinnen kunnen maken en hoe we mindmaps moeten maken. We leren ook goed teksten lezen en schrijven.” – Hafsa

“We organiseerden een grote boekenbeurs. De leerlingen van het tweede jaar mochten er hun lievelingsboek aanprijzen aan de leerlingen van het eerste jaar. Op het einde mochten alle bezoekers stemmen voor de leukste stand, de meest enthousiaste leerling en het leukste boek.” – Rune 

“In het vak Taal & Media leerden we hoe een reclamespot gemaakt wordt. Daarna gingen we in groepjes zelf aan de slag en maakten een radiospotje voor het Herfstfestijn van onze school. De beste radiospot was een hele week te horen op Radio Reflex. Keileuk!” – Louise

En zo klonk de reclamespot van onze leerlingen in oktober 2020 op Radio Reflex:

 

De leerkrachten hebben voor deze optie een digitale folder samengesteld. Je kan de folder hieronder downloaden.

 

LESSENTABELLEN

 

 

 

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen derde graad

 

 

 

2,353