Suikerfabriek van Tienen

3Nw en 3Bw

Vorige week woensdag reisden de leerlingen van het derde jaar Natuurwetenschappen en Biotechnologische STEM-wetenschappen naar Tienen voor een bezoek aan de suikerraffinaderij. De leerlingen hadden dit bedrijfsbezoek grondig voorbereid tijdens de lessen chemie en konden nu het hele productieproces van suikerbiet tot suiker van dichtbij waarnemen.

Na een inleidende film werden de leerlingen verdeeld in groepen en mochten ze met een gids gaan kijken naar het reinigen en snijden van de suikerbieten en naar alle volgende processen, waaronder de diffusie, de zuivering, de verdamping, de kristallisatie, de opslag en de verpakking. We stonden ook stil bij het ecologisch aspect van het productieproces. In de Tiense suikerfabriek produceert men zelf de elektrische stroom, het water wordt steeds hergebruikt en met de pulp die van de suikerbiet overblijft, maakt men veevoeder.

Het was een interessant bedrijfsbezoek. Zeker de moeite waard om wat vroeger op te staan!

 

798