Combineer Latijn met STEM

Studieaanbod Scheppers is uniek in de regio

Onze school voert enkele grondige veranderingen door in haar studieaanbod voor de eerste graad secundair onderwijs. Zo zullen leerlingen nu ook voor STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) kunnen kiezen. Elke eerstejaarsleerling zal ook een laptop moeten aankopen.

Leerlingen worden nu bij het begin van het secundair onderwijs verplicht om een studierichting te kiezen, maar daar willen wij volgend schooljaar van af stappen.

“We willen leerlingen tijdens de eerste twee jaar van het middelbaar van alle domeinen laten proeven”, zegt directeur Veerle Scheirs. “Daarom voeren we vanaf september een verkennende eerste graad in. Op die manier stellen we een definitieve studiekeuze uit, wat leidt tot meer bewuste keuzes voor een bepaalde richting.”

“Uniek in de regio”

“Leerlingen kunnen ervoor kiezen om van alles een beetje uit te proberen”, klinkt het. “Vroeger kon je in onze school kiezen tussen Latijn of Moderne Talen, maar daar komt nu ook STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) bij. We bieden zelfs de mogelijkheid om Latijn en STEM te combineren. Daarmee zijn we uniek in de regio.”

De keuze om ook STEM aan te bieden is niet verrassend. “We merken dat de vraag naar deze richting enorm is”, klinkt het. “Niet alleen bij leerlingen, maar ook in het werkveld en het hoger onderwijs. We willen dat onze leerlingen binnen zes jaar klaar zijn voor de wereld waar ze dan in terechtkomen. We willen hun talenten nu al detecteren. Daarnaast hebben we binnen ons leerkrachtenteam de juiste mensen en is dit dus een logische volgende stap.”

In het tweede jaar gaat Scheppers ook met oriënterende projecten van start. “In blokken van enkele weken brengen we leerlingen twee uur per week in contact met verschillende vakken”, aldus Scheirs. “Ook hier zal STEM een rol spelen, maar er is ook Economie, Mens & Samenleving en zelfs Sport. Zo krijgen we het best mogelijke perspectief op de talenten van de leerlingen.”

Vanaf september zal elke leerling van het eerste jaar ook een laptop moeten aankopen. Daarbij wordt gewerkt met een leasingcontract voor drie jaar. Het laat de school toe om via een meer persoonlijke aanpak taken en opdrachten te geven. Ze kunnen de scholieren zo beter opvolgen.

Alle vernieuwingen werden door de leerkrachten gebundeld in een filmpje dat te zien is op de website en op de Facebookpagina van Scheppers. Op 16 maart organiseert de school een infodag en op 24 april een open lesdag. De inschrijvingen gaan op 27 april van start.

Bron: Gazet van Antwerpen, 30 januari 2019

684