Italië

8-daagse eindejaarsreis

Onze zesdejaars en hun begeleiders maken momenteel een rondreis door Italië. Wij krijgen elke dag een verslagje binnen met wat foto’s erbij. Zo kunnen de thuisblijvers toch wat meegenieten van deze klassieke eindejaarsreis.

zaterdag 4 mei – Rome, de antieke oudheid

Tussen 7 uur en 7.30 uur verschijnt iedereen aan het ontbijt. Stiptheid is belangrijk omdat deze voormiddag het Colosseum én het Forum Romanum op het programma staan. De groep wordt verdeeld in kleinere groepen zodat de leerkrachten beter kunnen gidsen. Gelukkig boekten we de eerste shift zodat het Colosseum vlot bezocht kan worden. Na een korte uitleg krijgen de leerlingen de tijd om op eigen tempo het gebouw te verkennen.

Direct nadien gidsen meneer Wittebols en meneer Berrens de leerlingen vakkundig door de doolhof van het Forum Romanum en de Palatijn, één van de zeven heuvels waarop en waarrond Rome gebouwd is. Stenen, gebouwen, zuilen, weetjes … onze zesdejaars krijgen veel te verwerken. Hier en daar blijkt een leerling nog iets te onthouden uit de lessen geschiedenis of Latijn. Van zoveel historie die een impact heeft gehad op onze manier van leven, wordt iedereen stil.

Maar de zon stijgt – jawel – de drommen toeristen nemen toe en ons brein gevuld: tijd om de voormiddag af te ronden en onze leerlingen een uitgebreide lunchpauze te gunnen.

Opnieuw staan onze zesdejaars allemaal stipt op de plaats van afspraak voor het tweede deel van de dag: Ostica Antica, de antieke havenstad die een eindje buiten Rome ligt. Na de drukte van de Eeuwige Stad is Ostica een oase van rust. Wat vreemd is gezien de historische waarde ervan. Een aanrader!

We genieten allemaal van een rustig begin van de avond: een beetje rondhangen en bijpraten, genieten van een douche, het thuisfront briefen, de vermoeide benen omhoog leggen … Dadelijk trekken we de stad in voor onze gezamenlijke maaltijd. En de verdwenen koffer? Die zou deze avond in het hotel afgeleverd worden.

vrijdag 3 mei – la grande partenza

Om 14.40uur verzamelen 47 zesdejaars en zes leerkrachten aan de achterzijde van het station, want daar staan we droog. Uit onze kledij kan je niet opmaken of we naar Rome of naar Oslo gaan: regenjassen en lange broeken. Maar dat zal dra veranderen.

De trein naar de luchthaven, het aanschuiven en wachten: alles verloopt vlot. Eén koffer haalt het vliegtuig echter niet en wordt nagezonden. Spannend.

Als de bus ons afzet aan het hotel is het reeds 21.30 uur. De leerlingen krijgen hun kamer toegewezen en verzamelen op de patio – jawel! – voor een eerste briefing. Iedereen blijft nog even hangen maar rond middernacht ligt vrijwel iedereen in bed. Morgen belooft boeiend maar pittig te worden…

11