Hamid Riffi wordt nieuwe algemeen directeur

“Blij met deze kans”

Onze directeur, mevrouw Veerle Scheirs, zal vanaf 1 september een nieuwe functie uitoefenen buiten het Scheppersinstituut. Vijf jaar lang stond mevrouw Scheirs aan het hoofd van onze school. Als directeur vormde zij het Scheppersinstituut mee tot een warme, kwaliteitsvolle en toekomstgerichte school. Belangrijke verwezenlijkingen zijn o.m. het laptopproject, de onderwijsvernieuwing en enkele grote renovaties waaronder de nieuwe eerstejaarsklassen en de zolderrefter. Wij danken onze directeur voor alles wat zij voor onze school gedaan heeft en nog zal doen. Want ook in de toekomst blijft mevrouw Scheirs nog betrokken als lid van de Raad van Bestuur. Vanaf 1 september zal meneer Hamid Riffi de functie van algemeen directeur overnemen. Meneer Riffi zal dan ook vervangen worden als adjunct-directeur. Wij wensen zowel mevrouw Scheirs als meneer Riffi veel succes in hun nieuwe functie.

Interview uit Gazet van Antwerpen van maandag 13 juni 2022 (Sven Van Haezendonck):

Het Scheppersinstituut in Mechelen krijgt vanaf 1 september een nieuwe algemeen directeur aan het roer. Het gaat om Hamid Riffi (47), oud-leerling, oud-leerkracht en ook Marokkaanse Mechelaar. Dat laatste is verrassend, want de middelbare school behoort tot de katholieke onderwijskoepel. “We zien elkaar hier niet als anders, dat ook ik directeur kan worden is daar een bewijs van”, zegt hij.

De bekende Mechelse middelbare school telt zo’n 830 leerlingen en vele duizenden Mechelse ex-leerlingen. Onder die laatste categorie valt ook Hamid Riffi. Al ging hij er na zijn schoolcarrière als leerling schijnbaar nooit echt weg. Hij stapte er binnen in 1980 als nieuwsgierige jongeman in het eerste leerjaar, ondertussen doet hij dat ruim veertig jaar later nog steeds, maar dan als vast stuk meubilair en adjunct-directeur. “Deze school kent maar weinig geheimen voor mij, dat klopt. Ik ben naar Scheppers gekomen en ben er nooit meer weggegaan. Het voelt hier aan als mijn school”, lacht hij.

Riffi studeerde in 1992 af in het zesde middelbaar, maar stond al snel terug aan de schoolpoort om stages te doen voor zijn lerarenopleiding. “Ik heb in mijn eerste jaar als leerkracht in enkele andere scholen korte interimopdrachten gedaan, maar op het einde van dat schooljaar ben ik al opnieuw terechtgekomen in deze school. Ik heb er zeventien jaar les gegeven, vooral wiskunde. Ik werd daarna algemeen coördinator en adjunct-directeur. Nu werd een nieuwe algemeen directeur gezocht en heb ik me kandidaat gesteld.”

Beoordeeld op capaciteiten

Uit de negen gegadigden werd Hamid Riffi geselecteerd door de jury. En zo wordt een Mechelse moslim van Marokkaanse origine vanaf volgend schooljaar schoolhoofd van een school uit het katholiek onderwijs. “Onze school vertrekt vanuit een christelijke inspiratie die nauw aansluit bij wat ik van mijn ouders heb meegekregen. Dat ik moslim ben, was in mijn ogen niet belangrijk voor mijn kandidatuur, we hebben het er natuurlijk wel over gehad tijdens de sollicitatiegesprekken. Ik heb me alleszins nooit anders gevoeld.”

“Ze hebben me beoordeeld op wat ik gepresteerd heb en op mijn capaciteiten. Niet op een stukje van mijn identiteit. Dat ik hier al bijna heel mijn leven rondloop en me inzet voor al onze leerlingen, dat is veel belangrijker in mijn ogen. Onze school staat bekend als vooruitstrevend en progressief. Ik ben erg blij dat ik deze kans krijg.”

Ook op de speelplaats van het Scheppersinstituut is er een afspiegeling te vinden van de Mechelse samenleving, zegt de algemeen directeur. “We zien elkaar niet als anders, gewoon als leerlingen van de Scheppersfamilie. Dat ik directeur kan worden, is daar een bewijs van dat het echt zo is. Ons opvoedingsproject is trouwens gebaseerd op de visie en levenswijze van Monseigneur Scheppers. Dat is de leidraad die we hier volgen.”

Actief voor CD&V
De meest voor de hand liggende keuzes maakte Riffi ook vroeger al niet. Zo werd hij politiek actief voor CD&V in Mechelen en is hij al vijftien jaar gemeenteraadslid in zijn stad. “Ook dat lijkt voor sommige mensen een eigenaardige keuze, maar toen ik in de politiek ging heb ik ook uitgelegd dat ik dat geen vreemde keuze vind. Humane waarden zijn universeel”, zegt hij.

De 47-jarige Mechelaar staat nu voor een drukke zomer, waarin hij zich samen met zijn directieteam wil klaarmaken voor 1 september. “Ik geloof rotsvast dat we heel sterk team hebben, met topleerkrachten en sterk ondersteunend personeel. Ik denk dat we met hen nog meer kwaliteitsvol onderwijs kunnen geven en nog warmer als school kunnen worden. Zeker na de coronajaren is dat extra nodig om iedereen opnieuw te verbinden. Ik wil de Scheppersfamilie nog hechter maken, over alle grenzen heen.”

3,580