Oud-leerling Laure Verheyen

Als advocate haalt Laure (29) nog brons op WK jiujitsu

Laure Verheyen studeerde bij ons in 2011 af in de richting Economie – Moderne talen. Tijdens haar middelbare schoolloopbaan stond Laure regelmatig op de voorpagina van onze website, omdat ze alweer een kampioenschap Jiu-jitsu gewonnen had. We vinden het fijn om te lezen dat ze – ondanks haar drukke ,job als advocate – toch nog de tijd vindt om haar favoriete gevechtssporten te beoefenen.

LEUVEN – In de rechtbank kampt ze vooral met confraters en procureurs, maar in haar vrije tijd staat advocate Laure Verheyen ook effectief op de mat. Laure doet al heel haar leven aan vechtsport en sleepte zelfs wat medailles in de wacht. “Op de mat kan iemand je tegenstander zijn, maar respect tijdens de wedstrijd blijft belangrijk”, zegt Laure. “Dat is niet anders in de rechtbank.”

Laure Verheyen is een bekend gezicht in de Vlaamse rechtbanken. In Leuven verscheen ze vaker als advocate bij gevallen van agressie op de trein, en binnenkort pleit ze ook in de zaak-Appeltans. “Ik wist al van heel jong dat ik advocaat wilde worden”, zegt ze. “Ik schreef het zelfs in de vriendenboekjes in de lagere school.”

De advocate beschrijft het als een van haar dromen. Een andere droom was internationaal een prijs winnen met haar hobby. “Ik ben begonnen met vechtsport door mijn vader. Hij wilde dat zijn dochter zichzelf kon verdedigen. Maar het bleek dat ik wel goed was in jiujitsu, en al snel begon ik met competitiespel.”

Bronzen medaille

Laure werkte zich omhoog in competitief jiujitsu en won als dertienjarige een medaille in een open toernooi in Duitsland. “De dag ervoor was in dezelfde zaal toevallig het wereldkampioenschap voor jongeren. Toen heb ik de doelstelling gezet om ooit een medaille te halen op dat niveau.” Zo ver schopte Laure het uiteindelijk ook, met een bronzen medaille in het wereldkampioenschap voor junioren als beste prestatie.

Op haar eenentwintigste stopte Laure met internationale competitiesport. “Ik heb uiteindelijk gekozen voor mijn studies en mijn toekomst”, zegt ze. “De ervaring in de topsport was een mooie leerschool waar ik nog steeds vruchten van pluk. Mijn competitieve kant kan ik nog kwijt in mijn job.”

De advocate ziet meerdere vergelijkingen tussen haar hobby en werk. “Om een bepaalde techniek te leren, heb je veel voorbereiding en geduld nodig”, zegt ze. “Dat doet me vaak denken aan een pleidooi om een zaak voorbereiden. En het is bij beide ook uit de tegenslagen dat je leert.” Ook bij pleiten ziet Laure gelijkenissen. “Op de mat kan iemand je tegenstander zijn, maar respect tijdens de wedstrijd blijft belangrijk. Dat is niet anders in de rechtbank.”

Vandaag de dag staat Laure vooral nog op de mat om haar techniek en conditie te onderhouden. “Het is een goede manier om stoom af te blazen na een werkdag”, zegt ze. “De laatste jaren doe ik meer aan judo dan jiujitsu, want dat kan ik wat meer in de buurt trainen. Ik moet natuurlijk de tijd vinden, maar de passie en herinneringen blijven wel. Mijn bronzen medaille heeft een mooi plekje op mijn bureau. En wie weet doe ik ooit nog eens mee aan een toernooi.”

Bron: nieuwsblad.be, 10/08/2023 (Sam Coremans)

210