Oud-leerling levert baanbrekend kankeronderzoek

Doctoraatsstudente Yana Dekempeneer ontvangt 13000 euro van Incovo

Yana Dekempeneer studeerde bij ons op school af in de richting Latijn-Wetenschappen en behaalde in 2015 haar masterdiploma Biomedische Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. In haar laatste jaar volgde ze een stage aan de Tsinghua-universiteit in China en legde Yana zich toe op kankeronderzoek. Zo kreeg ze in 2015 een beurs van 37129 euro van het ‘Kom Op Tegen Kanker’-onderzoekfonds, een project waarvoor wij met onze school dit jaar ook geld zullen inzamelen.

In datzelfde jaar startte Yana haar doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel en ging ze in diezelfde richting verder. Afvalintercommunale Incovo stelt nu 13000 euro ter beschikking voor Yana’s onderzoek.

Ieder jaar organiseert Incovo, de afvalintercommunale van Londerzeel, Machelen, Meise, Vilvoorde en Zemst, een taxus-inzamelingsactie. Dankzij deze inzamelingsactie wordt het taxussnoeisel gebruikt als grondstof voor kankerremmende medicijnen en levert het taxus-snoeisel dus ook geld op voor de strijd tegen kanker. Dit jaar zal Incovo het onderzoek naar kanker sponsoren, uitgevoerd door Zemsternaar Yana Dekempeneer, met 13000 euro.

Yana voert onderzoek in het In vivo Cellular and Molecular Imaging laboratory aan de VUB en aan het studiecentrum voor kernenergie (SCK-CEN) naar radioactief gemerkte nanobodies als gerichte behandeling van kanker. Hierbij komt er alfastraling vrij die de kankercellen heel specifiek doodt, met minimale toxiciteit voor gezonde omringende weefsels. Haar promotor is UZ Brussel apotheker Vicky Caveliers (VUB) en Mireille Gysemans (SCK-CEN).

Bron: VUB Today, 11 januari 2017

933